Jakie dania podaje się na słodko i na słono

Są takie potrawy, które można serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Zaliczają się do nich między innymi pierogi, które możemy przygotować na przykład z serem i ziemniakami, czyli dobrze wszystkim znane pierogi ruskie, ale również nadzieniem mogą być jagody, czy truskawki. Tak samo jest w przypadku naleśników, które mogą być podawane z białym serem, czy dżemem, jak i również szpinakiem i fetą.

Jakie potrawy zatem jeszcze możemy podawać na dwa sposoby? Otóż na pewno są to kopytka, które przez wielu traktowane są jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków, a jeszcze inni jedzą je z dżemem, jak i również bułki na parze, czyli pampuchy. Możemy je podawać zarówno z polewą owocową, jak i również z gulaszem. Kolejnym ciekawym rozwiązaniem jest również tarta. Możemy ja podawać jako ciasto z owocami i serkiem mascarpone, ale również jako tarta na słono ze szpinakiem, z serem, z grzybami, czy innymi dodatkami, na które w danym momencie mamy ochotę. Oczywiście przepisy delikatnie się różnią, ponieważ do ciasta, które tworzy spód, w jednym przypadku musimy dodać cukier, a w drugim sól – ot cała filozofia. Jeżeli oczywiście interesują nas przepisy na tarty zarówno te na słodko, jak i te na słono, to z powodzeniem możemy szukać ich w internecie, gdyż jest ich tam naprawdę sporo i każdy będzie mógł wybrać coś dla siebie.

Tarta jest bardzo wykwintnym posiłkiem, w związku z czym możemy ją podawać na organizowanych przez nas przyjęciach, imprezach, czy zwyczajnych kolacjach ze znajomymi. Jeżeli natomiast zdecydujemy się na tarte, serwowaną jako deser, to możemy być pewni, że spotkamy się również z zadowoleniem gości. Ostatnimi czasy są modne również mini tarty z budyniem i owocami, dlatego z powodzeniem możemy podać je również w wersji mini.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *