Pakowarki próżniowe to urządzenia powszechnie stosowane w gastronomii, restauracjach oraz sklepach mięsnych i garmażeryjnych. Służą przede wszystkim do pakowania przygotowanych potraw lub produktów spożywczych. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jakie są rodzaje pakowarek próżniowych, to zapraszamy do zapoznania się z treścią niniejszego artykułu.
Jak działają pakowarki próżniowe?
Działanie tego urządzenia jest niezwykle proste. Produkty umieszczone w woreczku foliowym są wkładane do komory lub na listwie zgrzewającej. Potem następuje zassanie powietrza z woreczka i wywołanie w nim próżni. Tak przygotowany produkt jest zgrzewany. Należy zauważyć, że pakowanie próżniowe wydłuża przydatność do spożycia produktów spożywczych.
Pakowarki próżniowe, rodzaje i zastosowanie
Pakowaczki próżniowe zwane także zgrzewarkami różnią się od siebie budową i zastosowaniem. Warto zatem wymienić następujące rodzaje pakowarek próżniowych:
- Pakowarki stołowe, są to urządzenia kompaktowe wyposażone w komorę pakowania, stawiane na stole lub blacie. Wykonane są ze stali nierdzewnej. Stosuje się je do pakowania w worki z folii barierowej produktów spożywczych i technicznych. Niektóre wersje pakowarek stołowych przeznaczone są dla sektora bankowego do zabezpieczenia bilonu, banknotów lub papierów wartościowych.
- Pakowarki wolnostojące, to większe urządzenia, wyposażone we własną, zabudowaną ramę. Jest to urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej, przeznaczone do pakowania żywności i produktów niespożywczych w worki z folii barierowych. Stosuje się je w większych zakładach gastronomicznych i firmach kateringowych. Zwykle posiadają dwie listwy zgrzewające i pompę próżniową wysokiej wydajności.
- Pakowarki typu SWING, należą do pakowarek próżniowych wolnostojących, jednak zostały wyposażone w dwie komory. Pokrywa w tego rodzaju urządzeniach przemieszczana jest pomiędzy komorami ruchem wahadłowym na specjalnym ramieniu. Dzięki temu w jednej komorze możliwe jest pakowanie próżniowe, a druga w tym samym czasie może być ładowana kolejnymi produktami. Zastosowanie pakowarki typu SWING pozwala skrócić cykl pakowania.
- Pakowarki automatyczne, są to duże profesjonalne, urządzenia do pakowania, zapewniające ciągłość pracy. Jako urządzenia jednomodułowe przeznaczone są do automatycznego pakowania próżniowego mięsa, warzyw, owoców i wielu innych produktów spożywczych na specjalne tacki. Są one wyposażone w system transportu produktów do pakowania i automatyczny system podawania tacek.
- Pakowarki listwowe, są to urządzenia kompaktowe bez komory pakowania. Służą do pakowania produktów spożywczych i przemysłowych. Można je postawić na stole lub blacie, są one małe i lekkie. W pakowarkach listwowych produkt umieszczony w woreczku wkłada się ręcznie na listwie zgrzewającej i zamyka pokrywę. Wtedy urządzenie wytwarza próżnię i następuje proces zgrzewania.
Pakowaczki próżniowe są powszechnie stosowane w gastronomi i przemyśle spożywczym. Pamiętaj, że przy zakupie pakowaczki próżniowej warto zastanowić się nad jej przeznaczeniem i wybrać urządzenie najlepiej dopasowane do Twoich potrzeb. Aby to zrobić najlepiej zapoznać się z ofertą w Internecie np. https://izipak.pl/type/pakowarki-prozniowe/ i skontaktować się ze sprawdzonym dostawcą.