Jakie są rodzaje pakowarek próżniowych

Pakowarki próżniowe to urządzenia powszechnie stosowane w gastronomii, restauracjach oraz sklepach mięsnych i garmażeryjnych. Służą przede wszystkim do pakowania przygotowanych potraw lub produktów spożywczych. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jakie są rodzaje pakowarek próżniowych, to zapraszamy do zapoznania się z treścią niniejszego artykułu.

Jak działają pakowarki próżniowe?

Działanie tego urządzenia jest niezwykle proste. Produkty umieszczone w woreczku foliowym są wkładane do komory lub na listwie zgrzewającej. Potem następuje zassanie powietrza z woreczka i wywołanie w nim próżni. Tak przygotowany produkt jest zgrzewany. Należy zauważyć, że pakowanie próżniowe wydłuża przydatność do spożycia produktów spożywczych.

Pakowarki próżniowe, rodzaje i zastosowanie

Pakowaczki próżniowe zwane także zgrzewarkami różnią się od siebie budową i zastosowaniem. Warto zatem wymienić następujące rodzaje pakowarek próżniowych:

  1. Pakowarki stołowe, są to urządzenia kompaktowe wyposażone w komorę pakowania, stawiane na stole lub blacie. Wykonane są ze stali nierdzewnej. Stosuje się je do pakowania w worki z folii barierowej produktów spożywczych i technicznych. Niektóre wersje pakowarek stołowych przeznaczone są dla sektora bankowego do zabezpieczenia bilonu, banknotów lub papierów wartościowych.
  2. Pakowarki wolnostojące, to większe urządzenia, wyposażone we własną, zabudowaną ramę. Jest to urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej, przeznaczone do pakowania żywności i produktów niespożywczych w worki z folii barierowych. Stosuje się je w większych zakładach gastronomicznych i firmach kateringowych. Zwykle posiadają dwie listwy zgrzewające i pompę próżniową wysokiej wydajności.
  3. Pakowarki typu SWING, należą do pakowarek próżniowych wolnostojących, jednak zostały wyposażone w dwie komory. Pokrywa w tego rodzaju urządzeniach przemieszczana jest pomiędzy komorami ruchem wahadłowym na specjalnym ramieniu. Dzięki temu w jednej komorze możliwe jest pakowanie próżniowe, a druga w tym samym czasie może być ładowana kolejnymi produktami. Zastosowanie pakowarki typu SWING pozwala skrócić cykl pakowania.
  4. Pakowarki automatyczne, są to duże profesjonalne, urządzenia do pakowania, zapewniające ciągłość pracy. Jako urządzenia jednomodułowe przeznaczone są do automatycznego pakowania próżniowego mięsa, warzyw, owoców i wielu innych produktów spożywczych na specjalne tacki. Są one wyposażone w system transportu produktów do pakowania i automatyczny system podawania tacek.
  5. Pakowarki listwowe, są to urządzenia kompaktowe bez komory pakowania. Służą do pakowania produktów spożywczych i przemysłowych. Można je postawić na stole lub blacie, są one małe i lekkie. W pakowarkach listwowych produkt umieszczony w woreczku wkłada się ręcznie na listwie zgrzewającej i zamyka pokrywę. Wtedy urządzenie wytwarza próżnię i następuje proces zgrzewania.

Pakowaczki próżniowe są powszechnie stosowane w gastronomi i przemyśle spożywczym. Pamiętaj, że przy zakupie pakowaczki próżniowej warto zastanowić się nad jej przeznaczeniem i wybrać urządzenie najlepiej dopasowane do Twoich potrzeb. Aby to zrobić najlepiej zapoznać się z ofertą w Internecie np. https://izipak.pl/type/pakowarki-prozniowe/ i skontaktować się ze sprawdzonym dostawcą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *